loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Groupama székház – A épület

1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 1/c. (Hungária körút 186.)

 • generál tervezés: 2010-2014
 • kivitelezés: 2014-2015
 • nettó épített összterület: 10 ezer m2
 • beruházás nettó költsége: kb. 2000 millió HUF

Erzsébet Irodaház (Erzsébet királyné útja 1/c.), Hungária körút és Erzsébet királyné útja kereszteződésénél található iroda ingatlanon 1960-as évek elején épült két épületéből az alacsonyabb „A” épület teljes átalakításának generál tervezése

Tervezők:

 • generál tervező: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.
 • vezető építész tervező: Kolba Mihály
 • eredeti épület tervezője: Lehoczky Pál (konzulensként közreműködött)
 • építésztervező munkatársak: Serényi István, Belányi Zsolt, Veréb Csaba,
  Szandbauer Valter, Mészáros Ábel, Hetessy Miklós
 • látványtervek: ZOA – Ónodi András, Szandbauer Valter
 • statikus tervező: Péter Ferenc
 • gépész tervező: Bokor András
 • elektromos tervező: Rajkai Ferenc, Komlósi Tibor
 • környezettervező Neumann Zsuzsa
 • műszaki ellenőr: Kisari János
 • kivitelező: KÉSZ Zrt., Sármay Balázs, Erdélyi Lajos,
 • fotók: Vass Zoltán
 • építtető, megbízó, fejlesztő: ELSBET Kft. (a bécsi székhelyű Warimpex Finanz- und Beteiligungs AG. 100%-os leányvállalata), Georg Folian, Nagy Attila
 • bérlő konzulensei: GROUPAMA BIZTOSÍTÓ Zrt., Bácsfalvi Mihály, Liziczai Zsolt, Andriasik Zsolt, Macharovszky Ildikó

Mindkét „A” és „B” iroda épületbe – „GROUPAMA Székházakba” – a GROUPAMA
költözött be.


 

Londonban talán nem lett volna kérdés, hogy a 2000-es években mit is kezdjünk a két épülettel („A” jelű Hungária krt. felőli és „B” jelű magasabb házzal), nagy valószínűséggel lebontották volna őket. Építészeti és kultúrtörténeti szempontból nagyon szerencsések vagyunk amiatt, hogy az ingatlan tulajdonosa megtartotta ezt a két épületet. Használható épületek átalakításával – újjáépítésével hatalmas anyagi és fizikai erőforrásokat takarítunk meg.

A feladat egy mai igényeket kielégítő modern irodaház tervezése volt, de megkötötte kezünket a meglévő épületek architektúrája, a megmaradó szerkezet, fizikai paraméterei és a beruházás költséghatékonyságának jogos igénye. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan lehet a múlt század ránk maradt építészeti ikonjainak architektúráját megőrizve egy mai építészeti együttest varázsolni.

Az 1960-as évek elején emelt „A” és „B” épület az akkori kor modernista stílusában épült. Az „A” épület „egyszerű” monumentális téglahasáb tömege mai szemmel talán „unalmas és sematikus”, az1960-as évek modern építészetének határtalan lelkesedését méltán tükrözi, szinte ikonja az akkori időknek. A „B” épület finom aszimmetrikus felfele törő toronyház tömbje „mai szemmel nézve már elfogadhatóbb”, az Erzsébet királyné útja felőli, ablak nélküli mészkőburkolatú impozáns oldalhomlokzat pedig a 2001 Űrodüsszeia című film monolit hasábjára emlékeztet.

Az elkészült fejlesztés végeredménye, hogy a Hungária körút és az Erzsébet királyné útja találkozásánál létrejött GROUPAMA BIZTOSÍTÓ Zrt. központi rezidenciája, szinte az összes irodaterületet a cég foglalja el, így teljes mértékben sikerült megbízónknak hasznosítania az ingatlant. Nem mellékesen további legalább 50 évre megőriztük – továbbvittük a múlt század ’60-as éveinek egyedülálló architektúrájának a hangulatát – lenyomatát, remélhetőleg sikeresen ötvözve mai építészeti elemekkel.

A Hungária körútra néző tervezett felső nagy előtető a meglévő-megmaradó tető felépítményből nyúlik ki. Ha az eredeti metszetet megvizsgáljuk, szinte adott helye volt a a tervezett előtetőnek, szerkezetileg és az átépítés szempontjából. A méretekhez képest minimális a változás, a főhomlokzat és a teljes Hungária körút felöli kompozíció viszont ezzel a kicsi átépítéssel is lényegeset változott, reprezentatívvá tette az új irodaházat, este kivilágítva tovább növelheti az irodaház városképi jelentőségét.

A Hungária körúti homlokzat közepén tervezett függőleges bordák a középen található főbejárat és a felső nagy előtető – „kalap” vizuális összekötő elemei, tagolják a hosszú monoton körúti homlokzati síkot és a hatalmas tégla tömb brutális architektúráját.
A homlokzatokon a porcelánkerámia burkolat kiképzése visszatükrözi a régi kőkiosztás architektúráját.

A hátsó homlokzaton a régi „kő raszter” díszítésű homlokzat ugyanabból a kőporcelán kerámia burkolatból készült, mint a főhomlokzaton, viszont itt a porcelán kerámia táblák ragasztással kerültek rá a homlokzati falszerkezetre.

A régi ablaknyílások nagyméretűek voltak. Mivel délnyugati tájolású a hátsó homlokzat, csökkentettük az ablaknyílások méreteit, lejjebb vittük a parapet magasságot és „kitöltöttük” a meglévő nyílások szemöldökét hőszigetelt lemezburkolattal. A hátsó homlokzat középső részét hőtechnikai problémák miatt jelentősen átalakítottuk figyelembe véve az egész épület eredeti architektúráját.

A Megbízó kérése volt, hogy a hátsó bejáratok és a közeli személygépkocsi parkolók legyenek előtetővel befedve azért, hogy a fedett parkolókból az előtető alatt be tudjanak jutni az épületbe „száraz lábbal” a dolgozók. A tervezett előtető ezt a célt szolgálja. Építészetileg illeszkedik az „A” épület tervezett hátsó homlokzatához, párhuzamosan komponált három oszlopból és tartógerendákból álló acél tartószerkezete és a híd „háromlábas szerkesztése” összhangban van a hátsó homlokzat közepén tervezett párhuzamos „lamella-borda rendszerrel”, a tartószerkezet sötét bézs színe megegyezik a hátsó homlokzat lamella rendszerének színével.

Megújuló energia, környezetvédelem

A 2010 -es években már szinte követelmény lett, hogy megújuló energiával és olyan építészeti eszközökkel legyenek kialakítva az épületek, amelyek lehetővé teszik a környezetbarát kialakítást. Az „A” épület átépítésének tervezésénél már törekedtünk a „zöld irodaház” létrehozására. A gázvezetéket elbontottuk az épületben, a hűtés-fűtés levegős hőszivattyúval üzemel, az összes világítótest LED energiatakarékos lámpa, az épületet plusz hőszigeteléssel borítottuk, az ablakok üvegszerkezeteinek legmodernebb kiképzése lehetővé teszi azt, hogy a nap hő terhelésétől megvédjük a belső tereket, viszont a lehető legvilágosabb maradjanak a helyiségek.

 

Category

Irodaház

Date

január 16, 2016

Client

Groupama

Share this Project
Vezető tervező:
Kolba Mihály

Groupama székház – B épület

next project in: Irodaház
completed: 16 January 2016

Read More