loading

Kolba és Társai Építészstúdió

XVIII. kerületi Önkormányzat, Polgármesteri Hivatal

Bp., XVII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal új épületének kialakítása, engedélyezési, kiviteli tervezése, generál tervezés (Országos Tervpályázaton részvétel (közbeszerzési eljárással), I. helyezés, a tervezési munka megnyerése)

  • tervezés éve: 2006
  • nettó épített összterület kb. 9000 m2

Tervezők:

  • vezető tervező: Kolba Mihály
  • építész tervezők: Kolba Mihály, Hetessy Miklós, Serényi István
  • építész munkatársak: Vargyas Attila, Kispéter Gábor, Egyed András, Kaszás Sándor, Molnár Ferenc, Takáts Endre, Németh Csaba, Cseh Katalin, Holló Erika, Tatár Eszter, Benke Gábor
  • statikus tervező: Péter Ferenc
  • gépész tervező: Lugosi Gergely

A meglévő Polgármesteri Hivatal és az úgynevezett Fuchs kastély telke a XVII. kerület központjában helyezkedik el. A meglévő Polgármesteri Hivatal egyszerű tömbje melletti Fuchs kastély előtti terület jelenleg kihasználatlan, gyalogos átjárónak használják. Tervünkben a leglényegesebb szempont az volt, hogy egy városi térré alakítsuk ezt a teresedést. A tervezett új Polgármesterei Hivatal, amelynek főhomlokzata és bejárata erre a térre tekint, véleményünk szerint ösztönözni, siettetni fogja a jövendő „Városház tér” megteremtését. Ennek a távlatban kialakuló „Városház térnek” három térfala lesz, két napjainkat jelképező modern ház adja meg majd azokat a térfalakat, amelyek a Pesti út felől bevezetnek a Fuchs kastély jellegzetes romantikus tömeg-homlokzat kompozíciója irányába. Jelenlegi tervünkben az általunk megálmodott „Városház tér” egyik elemét terveztük meg a Polgármesteri Hivatal tervezett bővítésével.

A meglévő hivatali épület tömbjének egyszerű belső téri világa, a kiszolgáló funkciókat tartalmazó széles középfolyosós rendszerű szerkesztése tükröződik tömegében, homlokzati kialakításában. A túl monumentális, magasra vezető elő lépcső hűen mutatja azt a kort, amelyben a Hivatal a hatalom eszközeként uralkodott a kerületben élők felett. A bővítményt úgy alakítottuk ki, hogy az új főbejárat a jelenlegi Pesti úti járda szintjén maradva egyszerűen és könnyen megközelíthető legyen. A meglévő monumentális lépcsős főbejáratot véleményünk szerint meg kell szüntetni, a nagy elő lépcsőt el kell bontani.

A Pesti útra néző általunk tervezett városház torony legfontosabb feladata az, hogy felhívja a figyelmet a belső funkcióra. A széles Pesti útra valamint a buszvégállomás ill. a városrész centruma felé tekintő városház torony egy új fontos építészeti eleme lesz tervünk szerint a XVII. kerületnek. A jelenlegi épülettömb egyszerű téglatestét a tervezett bővítménnyel kiegészítettük úgy, hogy az egy szinttel magasabb, a Pesti útra előre ugratott, toronnyal hangsúlyozott új szárny tömege lett a teljes épületegyüttes fő eleme, a meglévő – megmaradó szárny pedig a háttérbe húzódva beleilleszkedik az új Polgármesteri Hivatal tömeg kompozíciójába. A tervezett torony másik fontos szerepe a kialakított tömegkompozícióban az, hogy a hosszan elnyúló jelenlegi épület kubust elválasztja az új épületszárnytól úgy, hogy a pántszerűen hátrahúzódó tömegével egyben össze is kapcsolja a tervezett épületegyüttes meglévő – megmaradó és új részeit.

A tervezett torony messziről mutatja, hogy itt áll egy Városháza, a Fuchs kastély előtti „Városház térre” néző ill. Pesti út irányába kinyúló hangsúlyos előtető pedig jelzi az új főbejárat helyét. Az előtető egy homlokzati „keret – kompozíció” része. A rendezvény térre néző főhomlokzatot keretező építészeti elemek két körbefutó rétegét köti össze alul a tervezett hangsúlyos előtető. A homlokzatkialakítás a tervezett tömegkompozícióval összhangban történt. A tardosi ill. süttői mészkő felületek a hangsúlyos tömeg és homlokzat felületeket emelik ki (torony, pengefalak, lábazatok, hátsó iroda szárny horizontális sávjai).

A meglévő monumentális lépcsőfeljárót távlatban megszüntetjük, csak egy bejárat lesz, a „Városház tér” felőli kialakítással. A „Városház tér” egy kiemeltebb részén rendezvények rendezésére alkalmas teret alakítottunk ki. A Fuchs kastély megközelítését és a meglévő gyalogos átjárást is biztosítjuk.

 

Category

Közintézmények

Date

január 16, 2016

Client

Share this Project
Vezető tervező:
Kolba Mihály

Hungária körúti szálloda

previous project in: Szálloda/ vendéglátás
completed: 16 January 2016

Read More

Kormányzati Negyed

next project in: Irodaház
completed: 18 January 2016

Read More