loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Városmajor u. 58. Exkluzív Lakóház

1122 Budapest XII. ker. Városmajor u. 58. exkluzív lakóház kialakítása

 

Generál tervezés: 2020-2023

Engedélyezési terv: 2022-2023, Kapott építési engedélyt

Kiviteli tervezés: 2023

 

Előreláthatóan a kivitelezés 2024 -ben lesz.

 

Generál tervező:                             Kolba és Társai Építészstúdió Kft.

Vezető építész tervező:               Kolba Mihály

Építész munkatársak:                    Kovács Attila

Szerkezet tervező:                          Barta Ferenc

Statikus tervező:                           Freorterv Kft.,   Eőry Gábor és Freund Péter

Gépész tervező:                              Mezőmobil Kft.,  Lévai Szilárd

Elektromos tervező:                      Zone-Plan  Kft.,  Kapitor György

Tűzvédelem:                                     Szabó és Társa Bt., Szabó Norbert

Közlekedés:                                      Közlekedés Kft., Balogh Balázs

Környezet – Zöldterület:             GARDENWORKS Kft., Nagy Bence, Erdelics Ágnes, Kuhn András

Megrendelő: VM58 Residence Kft.

 

Részletek műleírásából:

Az ingatlanunkon jelenleg látható épület lebontásra kerül. A keletkező foghíj telken egy új lakóház lesz a tervünk szerint. Az új épület kvázi „L” alakú zártsorú beépítésű, a Városmajor u. 56 szám alatti magasabb szomszéd ház tűzfalára simul rá az „L” belső szára, amely egy különálló tömegben jelenik meg. Az utcai és a belső épületszárnyat függőfolyosók kötik össze.

A tervezett épületünk környezetében (nem csak a szomszéd telkeken) a Városmajor utca domb felöli oldalán jellemzőek az olyan „L” alakú beépítések, amelyek utca felöli része alacsonyabb, mint az „L” belső szár épületrésze. A mi általunk tervezett épület is követi ezt a beépítési módot.

A területünk hátsó telekhatárától 15m re van megadva a Szabályozási tervben az Építési Hely határa, ehhez igazodnunk kellett, emiatt nem tud közelebb kerülni a Városmajor u. 56. sz. épület hátsó részének befele néző homlokzati síkjához az általunk tervezett belső épületrész hátsó homlokzat síkja.

Tervezett épületünk tömegében és építészeti kialakításában két jól elkülöníthető részből áll, az utca felöli épületrész alacsonyabb a Városmajor u. 56. sz. épülethez igazodó párkánymagasságú. Az utcai tömeg építészeti kialakítása visszafogott, a tetőkialakítás hagyományos ferde síkjába terveink szerint egy egyedi, unikális, modern mai architektúrát mutató üvegrácsos szerkezet került, amely, mint fő motívum még egy helyen is megjelenik a tervezett utcafronti épületrész különböző részein, ami kiegyensúlyozottá teszi az építészeti kialakítását az épületünknek ill. tovább színesíti a Városmajor utcai különleges szinte ikonikus épületeinek a sorát.

A két épületrészt a lépcsőház – lift ill. a függőfolyosók kapcsolják – gombolják össze.

Az utcai párkánymagassága a Városmajor utcai meglévő házaknak vegyes, változatos képet mutat, láthatók magasabb és alacsonyabbak is teljesen random módon. Sőt előfordul több olyan földszintes épület, amely az utca felé egy nyitott belső udvarral rendelkezik. Tehát megállapítható, hogy a Városmajor utca rendkívül változatos, színes, különleges hangulatú. Ehhez az egyedi hangulathoz igazodtunk mi is az utca felé kialakított tömegképzésünkkel.

Ugyanakkor nagyon fontosnak tartottuk, hogy maximáslisan illeszkedjünk a két szomszéd épület párkánymagasságához.

A műemléki épülethez csatlakozást egyedi építészeti kialakítással oldottuk meg. A tervezett épület fő rácsosszerkezet motívuma itt a csatlakozásnál is megjelenik térfalként, amely nem konkurál a műemléképület homlokzati kialakításával mert teljesen más az építészeti gesztus, viszont egy síkba rendezi a tervezett zártsorú beépítést.

Az üvegszerkezetű rácsszerkezetek belátás gátlását az üvegszerkezet speciális kialakításával, ill. üvegrétegekre helyezett belátást akadályozó textúra borítás egyes helyeken való elhelyezésével, és mobil belső kiveszített beltéri vászonszerkezettel biztosítjuk, ill. a szükséges sötétítést szintén belső mobil vászonszerkezet elhelyezésével oldjuk meg. Ezek az építészeti elemek a megjelenő textúrájukkal, a vászonszerkezet állandó mozgásával tovább fokozzák a tervezett kialakítás egyediségét. Az üvegfelületek tisztítása az utcai épület tetejéről, ill a belső szárny tetőteraszáról lehetséges felülről teleszkópos tisztitóval vagy alpinista módszerrel tisztítható.

 

Az „üvegkristály” háromszög formájú részekből rakódik össze és parametrikus szerkesztéssel fogjuk felrajzolni úgy, hogy a keretek az egész felületen egyenrangú teherbíró képességgel rendelkeznek (mint a Bikás Park metrómegálló üvegkristály szerkezete.)

Az „üvegkristály” -ok az utcai épületrész felett egy 3. emeleti galériás luxuslakást fed le.

A tervezett lakóházunk identitásának legfontosabb része ez a „üvegkristály” kiképzés.

Városmajor utca tele van ikonikus a szomszéd épületekhez részben vagy egyáltalán nem „illeszkedő” (tömeg, párkány, homlokzati kialakítás, részletek, stb…) épületekkel, EMIATT varázslatos hangulata van a Városmajor utcának ma 2022 -ben. Szeretnénk mi Építtetők és tervezők is bekapcsolódni ebbe a varázslatos hangulatba. Szerintünk tervezett épületünk reményeink szerint egy finoman hangsúlyozott lezárása lehet a Városmajor utca páros oldala sokszínű – változatos – vegyeskiképzésű – sokrétű vonulatának ahogy haladunk kifelé a városból…

Budapest, 2022. 01. 11.

Kolba Mihály – vezető építész

Kolba és Társai Építészstúdió Kft.

Category

Date

május 26, 2023

Client

Share this Project