loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Váci u. 67. homlokzati felújítás

Budapest V. ker. Váci u. 67 szám alatti épület homlokzat felújításának engedélyezési és kiviteli tervezése

  • tervezés éve: 2002
  • építés éve: 2003

Tervezők:

  • Kolba és Társai Építészstúdió Kft.: Kolba Mihály, Serényi István

 

Az épületünk eredetileg nagy valószínűséggel egy „L” alakú földszint + 1 emeletes klasszicista épület lehetett. Ennek nyomait a Pintér utcai homlokzaton láthatjuk (pl. az ablakok kialakítása). Az eklektikus budapesti városfejlődés idejében bővítették egy emelettel a házat, a Váci utcai főhomlokzatot teljesen és a Pintér utcai oldalhomlokzatot részben átalakították eklektikus stílusúvá.

A homlokzat halvány homok színűre lett festve. Az ablakok és a bejárati kapu dióbarna, a portálok a meglévőkkel megegyező vöröses barnák. Mivel a ház homlokzati falának színe világosabb lesz, ezért az ablakkeretek és a bejárati kapu barna színét is a meglévőnél világosabbra gondoltuk kialakítani, ezért javasoltuk a dióbarna színt.

Az eredetileg valószínűleg Fsz+1em. klasszicista épültre építettek rá utólag 1 szintet, és akkor alakították a Váci utcai főhomlokzatot eklektikus stílusúvá. Ezt az eklektikus homlokzatot a Pintér utcában az első ablaksorig befordították. A Pintér utcai homlokzat többi részén keveredik a régi klasszicista stílus (ablakok, némely díszítés, stb.) a későbbi eklektikus stílussal (pl. 2. emeleti íves ablakok). A tervünkben a Váci utcai eklektikus homlokzatot teljesen helyreállítottuk, a Pintér utcai homlokzatnál pedig arra törekedtünk, hogy a kevert stílusú homlokzaton a látható, fennmaradt elemeket felhasználva és a Váci utcai homlokzat lezáráshoz illeszkedve egy harmonikus homlokzat alakuljon ki.

 

Category

Történeti épületek átalakítása

Date

január 25, 2016

Client

Share this Project
tervezők:
Kolba Mihály, Serényi István