loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Szombathely, Kenderesi utcai Tófürdő Szálloda

Generál tervezés:  2017-2019

Kivitelezés: hamarosan várható

Beruházás nettó költsége: kb. 4 milliárd HUF

Szálloda kialakítása generál tervezése (meghívásos tervpályázaton megnyert munka, engedélyezési és kiviteli terv)


 

Generál tervező: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.

Generál projekt vezető: AddVal Kft. (Jilling Ákos), Kolba és Társai Építészstúdió Kft. (Kolba Mihály)

Vezető építész tervező: Kolba Mihály

Építész munkatársak: Jobbágy Ágnes, Szókán Richard, Virágh Zoltán, Hajdú Csongor, Kovács Attila,

Brém Orsolya, Tusán Eszter, Gruber Mária

Szerkezet tervező: Barta Ferenc

Látványtervek: Gyulai Levente

Belsőépítészet: PlusDesign Kft.,  Fejes Gergő

Statikus tervező: MS-Plan Mérnökiroda Kft.,   Madár Ferenc

Gépész tervező: Smg-Sisu Mérnöki Kft.,  Szigyártó Gábor, Pitkó Attila

Elektromos tervező: Smg-Sisu Mérnöki Kft.,  Kapitor György

Tűzvédelem: Szabó és Társa Bt.,  Szabó Norbert

Körny.-kert tervező: Gardenworks Kft.,  Kuhn András

Közlekedés tervező: Intelligens Utak Mérnökiroda Kft.,  Ambrus Dávid

Közműtervező: Szemes és Fia Kft.,  Szemes Tamás

Konyhatech. terv.: Kaszab Piroska

Uszodatech. terv.: OXIGON System Kft.,  Baráth Tamás

Akusztika: Védett Környezet Kft.,  Kaszab Piroska

 

Építtető, Megrendelő: SZOVA Szállodaüzemeltető Kft.

Részletek az engedélyezési terv műleírásából:

A szálloda külső és belső megjelenése egyszerű és letisztult koncepciójú, modern, „sportos”, dinamikus. A csónakázó tavat és a városi strandot körül ölelő burjánzó természeti környezettel összhangot képez a szálloda építészeti kialakítása. Az ember által alkotott természeti táj-park fái által képzett TÉR, a burjánzó természet formavilágának végtelen változatossága, színessége a fraktálok mintázatának a lenyűgöző „ismétlődéséből rakódik össze”. A szálloda tervezett homlokzata is egyszerű geometrikus elemek mintázatának ismétlődéséből keletkezik, mozgalmassága-lendülete a park fái formavilágának, fraktál-mintázatának építészeti leképezése. Ugyanakkor a tervezett épület magasságával, színével illeszkedik a környezetéhez. A szerkezeti kialakításnál, az anyagok alkalmazásánál alapkövetelményként kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy azok esztétikai megfogalmazása legyen jövőbe mutató, de költséghatékony legyen és ne hátráltassa a funkcionalitást.

Tervezett épület pincéje nem a teljes épület alatt húzódik, ennek költségtakarékossági okai vannak. Pinceszinten 18 db személygépkocsi parkolóhely, a szálloda előtt a felszínen 8 új parkolóhely lesz. Az előírások szerint szükséges többi parkolóhely 500m-nél kisebb távolságra található Claudius szálloda melletti parkolóban lesz biztosítva. Pincében lesz a szálloda üzemeltetési feltöltése (kivétel a konyhai és büfé feltöltés). Raktár és közműfogadó helyiségek találhatók itt a tervek szerint.

Földszinti központi fogadó tér, előcsarnok egyik oldalán lesznek a kis alapterületű welness és a szükséges szállodához tartozó iroda, valamint egyéb szálloda személyzetét ellátó helyiségek és a személyzeti bejárat. A welness helyiségből megközelíthető a strand területén található 50m -es medence.

A központi előcsarnok egy háromszintes, impozáns üvegfalakkal határolt, a tó és strand felé kilátást, a bejárat és a strand felől átlátást biztosító elegáns fogadó és közlekedő tér. Az üvegfalakkal határolt térben minden szinten hidakon és letekintő galériákon lehet az épületrészek között közlekedni.

A földszinten fogadótérből nyílik a szálloda másik, hosszabb szárnya a konferencia teremmel és az étteremmel, mindkettő 300 m2 méretű. Ezt szolgálja ki a tervezett konyha, ill. az épületszárny végében büfé konyha is létesül. Az elbontandó étterem épület helyett kialakított büfé a strand és Kenderesi utca irányába ki tud szolgálni. Az étterem és a büfé mind a strand felé, mind az utca és tó felé rendelkezik jól használható teraszokkal. Étterem – Konferencia terem a mobil falaival használható lesz nagyobb rendezvények – esküvők szervezésére is.

Az emeleti szinteken találhatók a szállodai szobák. Több fajta méretű szoba tervezett, lehetőséget adva a lehető legszélesebb vendégkör fogadására. Minden szobához tartozik egy kis terasz, ill. a legfelső 3. emeleten egy kisebb és egy nagyobb méretű tetőterasz lesz.

A legfelső szinten a szállodai szobákon túl az északi szárny tetején, kilátással a nagy „panoráma teraszon” létesíthető egy városi szinten is jól használható Sky Bár, amely az utcáról külön lépcsőházon és egy külön liften keresztül is megközelíthető. A Sky Bár külön létesítményként is üzemeltethető, kialakítása elhagyható.

A mai élesedő szálloda piacon véleményünk szerint egy jól átgondolt funkciójú és komplex funkciójú, minden szempontból versenyképes, a lehető legnagyobb vendégkört fogadni képes, impozáns építészeti kialakítású szálloda épület létesülhet és egészítheti ki a csónakázó tó, illetve strand világát.

Budapest, 2017. december hó

 

Kolba Mihály – vezető építész

és Jilling Ákos – ügyv.ig.h.

AddVal – Kolba és Társai Építészstúdió

Category

Szálloda/ vendéglátás

Date

szeptember 8, 2020

Client

Share this Project