loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Német-Magyar Gazdasági Kamara

Német – Magyar Gazdasági Kamara bővítése és átalakítása, 1024 Budapest, Lövőház u. 30.

 • tervezés: 2006, ill. 2013-2014
 • kivitelezés: 2006., ill. 2014-2015
 • nettó szintterület: 2006.- kb. 1000 1m2 belsőépítészeti átalakítás + szakágak
  2013-2014. – kb. 1000 1m2 generáltervezés – építészet és belsőépítészet + szakágak

megbízó: Német-Magyar Gazdasági Ház Ingatlankezelő Kft., Gabriel A. Brennauer, Fábián Katalin

Tervezők:

 • felelős vezető tervező: Kolba Mihály
 • építész tervező: Kolba Mihály, Hetessy Miklós, Veréb Csaba, Belányi Zsolt, Serényi István
 • építész-belsőépítész tervezők: Kolba Mihály, Hetessy Miklós, Veréb Csaba, Serényi István
 • statikus tervező: Péter Ferenc
 • gépész tervező: Vrbovszky László
 • elektromos tervező: Szpisák János, Nagy Gábor
 • műszaki ellenőr: SiteArt Kft., Zórándy Miklós, www.siteart.hu
 • kivitelező: METO Építő Zrt., Csereklye László, Jenei József, www.metoepito.hu
 • látványtervek: V2 Építésziroda Kft., Szandbauer Valter

fotók: Vass Zoltán


 

A Kamara utcára néző két épület mintha ikertestvérek lennének, ugyanolyan magasságúak, egyenlő párkánymagassággal, az eklektikus homlokzatuk stílusa, az ablakosztás ritmusa megegyezik, csak a homlokzati díszek kialakításában különbözik a két ház. Újabb meglepetés éri az embert, ha a kapualjon keresztül besétál a belső udvarra. A 100 évvel ezelőtti lakóházak puritán, egy emelet magas, kisvárosias gangos hangulata köszön vissza, az épületszárnyak látványa, homlokzataik igazi budapesti hangulatot varázsol az intézmény belső tereibe. A napjainkban épülő új irodaházak belső homlokzat udvarainak megszokott semleges semmitmondó architektúrája helyett, a régi lakóházak jellegzetes jegyeit hordozó, a különböző funkciójú kicsit kaotikus udvarok otthonossá és közvetlenné-kedvessé teszik ezt a helyet.

Az első skiccek után rögtön láttuk, ha egy szintet rárakunk a „házra”, a Kamara épületeinek 50 m-es utcafronti hossza és alacsony szintszáma miatt, alapvetően befolyásolja majd az épületek utcai-udvari homlokzatát, tömegét. A Megbízó hagyományos, visszafogott architektúrát szeretett volna, fontos volt, hogy illeszkedjen mind a környezethez, mind épülethez. Az új szint kialakítása mellett egy „csarnok szerkezetet” raktunk a házakra, a meglévő épületek középfőfalain nem lesz alátámasztás, hanem a szélső szerkezeti falakra támaszkodó acélszerkezettel egy majdnem 50 m hosszú jól használható, belül bármikor átépíthető flexibilis irodateret hozunk létre. A „csarnok acélszerkezet” szigorú, azonos tengelytávolságban elhelyezkedő acéltartóinak méretrendjét be kellett helyeznünk a teljesen más ritmusú utcai és udvari homlokzati kiosztás, lépcsőház közé. Az utcai ablaksáv kiosztása illeszkedik az alatta található régi eklektikus homlokzat ritmusához.

Az illeszkedés azt jelenti, hogy a szigorú -„katonás” rendet ültettük át a felső bővítményre, a semleges „mérőléc jellegű” egyenletes ritmusban soroló üvegtábla sávval a meglévő régi utcai homlokzat karakterét hangsúlyoztuk. A meglévő belső homlokzatok első emeleti részét vontuk be az átalakításba, az első emelettel egy kompozíció lett az emeletráépítés architektúrája, „a meglévő puritán homlokzatot alkalmazkodó gesztussal” hozzáillesztettük a tervezett bővítéshez. A felső új szint homlokzata ily módon illeszkedik modern mai eszközökkel az alatta található architektúrához. A jellemzően egyenletes kiosztású földszinti és emeleti régi ablakkiosztás takarékosan elosztott arányrendszerét megtartottuk, és alkalmaztuk az emeletráépítés homlokzatképzésében. Ezáltal két szint magas „homlokzategységet” hoztunk létre, mivel alacsony az épület ez alapvetően meghatározza a belső udvari homlokzatok architektúráját. Építészeti koncepciónk szerint pontosan követtük a belső homlokzat ablakkiosztásának méretrendjét.

 

Category

Irodaház

Date

január 16, 2016

Client

Német-Magyar Gazdasági Ház Ingatlankezelő Kft

Share this Project
Vezető tervező:
Kolba Mihály

Óbuda-Újlak irodaház

previous project in: Irodaház
completed: 16 January 2016

Read More