loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Mechwart liget rendezése, mélyparkoló

Budapest II. ker., Mechwart ligetben felszín alatti mélyparkoló és a tér rendezésének kialakítása, tanulmányterv

  • tervezés éve: 2004

Tervezők:

  • Kolba és Társai Építészstúdió Kft.: Kolba Mihály, Hetessy Miklós, Urbán Attila, Serényi István, Flaisz Tamás

 

A Polgármesteri Hivatal épületének tengelyében induló lépcsősor folytatásában jelenleg egy virágágyással ellátott sétány található, mely egy nagy kör formájú szökőkútban végződik. Jelenleg elhanyagolt a tér fákkal és aljnövényzettel borított területe, a középső gyalogos sétány építészeti, parképítészeti kialakítása is már a múlt ízlés világát tükrözi.

A felszín alatti parkolót úgy alakítottuk ki a tervünkben, hogy a meglévő nagy fák elhelyezkedését maximálisan figyelembe vettük. A Mechwart liget kedvező adottságait megőriztük, sőt a XXI. század esztétikai, építészeti igényeit céloztuk meg az új vízmedence és szökőkút rendszer, ill. a sétányok, vízfelület felett elhelyezett pihenő stégek kialakításánál. A vízmedence enyhén lejt, emiatt a vízfelület állandó mozgásban van, amely sokkal kisebb fenntartási költségeket tesz lehetővé. A vízfelületben lehetőség van sok apróbb szökőkút rendszert kiépíteni. A felszín alatti parkoló építése után a két meglévő játszótér, a szobor és a körülötte álló fasorok visszakerülnek a helyükre, a zenélőórának az elhelyezését inkább a tér közepére a vízmedence közelében javasoljuk.

A tértől keleti irányban elhelyezkedő utca parkolóhelyeit a felszín alatti mélyparkoló létesítésével párhuzamosan megszüntetjük, így növelve meg jelentős mértékben a Mechwart liget zöldfelületét. A mélyparkoló felett 2 m földborítást adunk, ami lehetővé tesz egy intenzív növénytakaró (fa, cserje, gyepfelület, stb.) telepítését is.

Törekedtünk arra, hogy a tervezett lehajtó rámpa közúti csatlakozása a lehető legmesszebb legyen a Margit körúti csomóponttól. A mélyparkoló alaprajzi formáját meghatározta az, hogy a téren található nagy fák gyökérzetét lehetőség szerint elkerüljük. A  –1 szintről indul lefelé a további két szint. A parkoló közepén alakítottuk ki a közlekedő magot, amely két lifttel és egy füstmentes lépcsőházzal is rendelkezik. A parkolóba kb. 380-400 személygépkocsi fér el a jelenlegi vázlattervünk szerint.

A szabadtéri kijárat ferde ovális formájú üvegtetővel fedett, a falai is üvegszerkezetűek. A felszínen csak a parkoló-kijárat kialakítása lehetséges a BVKSZ szigorú előírásai miatt. Igény szerint a Polgármesteri Hivatal épülete felőli meredek rézsűben egy szintbeli bejárattal és terasszal elrejthető „a föld alá” egy kávézó is úgy, hogy ez a kialakítás nem növelné a tér beépítettségét, mégis teret adhatna egy szerintünk fontos funkciónak.

 

Category

Közintézmények

Date

január 18, 2016

Client

Share this Project
Tervező:
Kolba Mihály, Hetessy Miklós, Urbán Attila, Serényi István, Flaisz Tamás

Frangepán utcai lakóház

next project in: Lakóház
completed: 18 January 2016

Read More