loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Margit Palace

Margit Palace- A találkozások háza

1027 Budapest, Henger u. 2.

tervezés: 2016

Irodaház recepció terei átalakítása (vázlatterv)

Tervező:                                            Kolba és Társai Építészstúdió Kft. és OVI architects

Építész tervezők:                              Kolba Mihály, Kern Anita, Papp Linda, Gyulai Levente

Látványtervek:                                 Gyulai Levente


 

Buda központi elhelyezkedésű, tekintetes méretű irodaépülete minden budapesti ember számára ismerős, ha mást nem, azt biztosan tudja, van egy szép téglaépület a Margit híd lábánál.

A régi, tégla architektúrájú ipari épületcsarnok, a megszűnt villamos remíz két hosszú csarnoktere és a posztmodern irodaház épületszárnyainak áthatása a tradicionális és az ezredforduló első évei értékeinek magas színvonalú, a hétköznapi ember számára is szemmel látható találkozási eseménye. Kevés ehhez hasonló példát találunk Budapesten, ahol egy régi épület, mint szellemi és tárgyi örökség és az ezredforduló architektúrája egymásba olvad, átmetszik egymást a különböző „tér-idő síkok, szerkezetek, terek”.

A nagyon jól megközelíthető kiváló közlekedéssel rendelkező Margit Palotát ezek a különleges építészeti jegyei teszik Budapest és Viziváros egyedülállóan értékes momentumává, azonban napjainkban méltatlanul a figyelem perifériájára került unikális épületegyüttesünk.

Ottjártunkkor megannyi értékes részlet mellett sok kihasználatlan potenciált is felfedeztünk, melyek friss, mai építészeti-esztétikai eszközökkel új perspektívába helyeznék a komplexumot. Mai “up to date” design elemekkel, mai „tér-idő síkokkal” visszanyerhetné a Margit Palota az elmúlt években megkopott fényét, az általunk javasolt építészeti kialakítású terek még több lehetőséget adnának arra, hogy Találkozzanak a korok-értékek-emberek.

Építészeti értelemben az irodaház kulcsfontosságú és ezáltal megtermékenyítő erejű eseménye az áthatás, a két épület találkozása. Azokkal az erőkkel, melyekkel az új szárnyak behatolnak a régi épületbe kellő tisztelettel, egymás értékének növelésével, a két épületegyüttes egybeolvad, mint egy élő test, mely élő testben egyfajta parazitikus következményként az átható erők absztrakt formában kimerevednek. Ezekből az erőhatásokból és Találkozási Eseményekből fejtettük ki a megérkezés pontjainak és a fogadó közösségi tereknek az újbóli megfogalmazását, mely egy merően új formavilágban ölt testet. Az új mai formanyelv alkalmazása konzekvens folyamat a különböző időben használt építészeti stílusok merész, de egyben alázatos ütköztetésében, találkozásában.

Alapvetően mind a három recepciónál erre a gondolatsíkra felfűzve alkottuk meg a belső designt, egységet teremtve az épület három fő érkezési pontja között.

Margit Palace irodaházba érkező belépve a recepciók tereibe ugyanazt érzékeli, mint az épület körbejárásakor, miközben megközelítette az irodaházat: a különböző korok, különböző Idők „tér-idő síkjainak, szerkezeteinek” egymásba hatását, összeolvadását úgy, hogy közben egyértelműen el is különülnek a más időben megszülető különböző design elemek, mindezt kellő tisztelettel, egymás értékének növelésével.

A terekbe belépés pillanatában egyértelműen érzékelhető az egyes terek közötti kapcsolódás, habár a három tér optikailag és pszichikailag mégis elkülönül.

Ahogy a formanyelv, úgy az anyaghasználat is magán hordozza a Találkozás aktusát.

Fémlemez: ipari múltra utalás. Magasfényű plexi: a modern irodaházakra jellemző fényes üvegfelülettel rokon.

 

  1. Recepció – Ribbon

Az első recepcióba lépve egy “szalag”-motívumra felépített belsőépítészeti elem fogadja a látogatót. A tér hosszanti elhelyezkedését erősítve húzódik végig a szalag, és alakul burkolatból recepciós pulttá, majd faldekorációs elemmé, lámpatestté, végül bejárati kapuvá. A központi elemen túl a burkolatok és anyagok váltakozása tovább erősíti a dinamizmust és a mozgás központi szerepét.

 

  1. Recepció – Crossing

A terek találkozását kifejező, a közöttük munkálkodó átható erők kereszteződésének kimerevítése. A falból kitüremkedő geometrikus síkok átterjednek a tér egyes elemeire, fali dekorációból polccá, ülőkévé és mennyezetté válnak. A tömör anyag fellazul, perforálódik majd elfogy, ahogy az erőhatás maga. Az erős gesztus elé egy egyszerű, a térben úszó tömbszerű recepciós pultot képzeltünk, mely belülről megvilágított, így a tér egyik meghatározó fényforrásaként viselkedik.

 

  1. Recepció – Motion

A harmadik tér ennek a reprezentatív funkciónak az ellátásához meglehetősen szűkös, így egy új szélgogó és előtető tervezésével bővítettük ki a teret, melyek a teljes tervezési koncepció szerves részét képezik. A kint és bent határa elmosódik, a recepció egyfajta parazitaként beékelődik az épület belsejébe, majd az új szélfogón át kilép a térből, és kapcsolatot teremt a beltér és a kültér között.

 

  1. Gyalogos átjáró helyett egy igazi Nagy Passzázs kialakítása:

Egyedülálló és rendkívül izgalmas szituáció a Tölgyfa utca mentén közvetlenül az úttest mellett elhelyezkedő régi villamos remíz gyönyörű történeti – ipari homlokzata és a homlokzati sík mögött, az egész épületegyüttes hosszában kialakított belső passzázs. Azonban a passzázs szó ma sajnos nem írja le megfelelően ezt a helyet, inkább egy átjárónak lehetne nevezni. Talán eredetileg sem egy igazi passzázst szerettek volna építeni, hanem „megelégedtek” azzal, hogy mivel a Margit Palace oldalán valószínűleg az út nagy forgalma miatti szélesítés miatt feláldozták a járdát, ezért betettek a házon belülre egy „átjáró-járdát”. Legalábbis szerintünk a jelenlegi építészeti kialakítása számunkra ezt tükrözi. Ráadásul a „fedett gyalogos átjáróból” nyíló helyiségek nagy része üresen kong, mint ahogy az „átjáró” tere is.

Javaslataink:

-A jelenlegi méltatlan állapotokat mind építészeti, mind funkcionális értelemben orvosolni szükséges.

-Az „átjáróból” a régi villamos remíz épülethez és természetesen a Tölgyfa utcára néző csodálatos homlokzathoz méltó passzázs teret alakítanánk ki.

– Kézenfekvő építészeti elem lenne a passzázson belül, ha megjelenne a téglaburkolat (esetleg a meglévő, de eltakart téglaburkolat újbóli bemutatásával, vagy történeti kutatásokkal megalapozottan – amik valószínűleg rendelkezésre állnak – újra meg kellene építeni a „téglaburkolatú falakat”). A tégla mint építészeti elem az utca felöli oldalon jelenne meg, érzékeltetnénk azt, hogy itt van egy régi eredeti remíz épület fala, amelynek az utcára és befele is megmaradt a homlokzati architektúrája.

– Az belső passzázs „homlokzaton”, az üzletek vendéglátás és orvosi rendelő bejárati frontján pedig oldanánk a végig futó jelenleg kiábrándítóan szikár, unalmasan egyenes és kommersz 1980 -as éveket tükröző designt új mai anyagokkal és kisebb teresedések létrehozásával.

-Természetesen a mennyezet és a passzázs járófelülete – padlója is teljes átalakítást kíván, összekötné építészeti – hangulati értelemben a történeti Tölgyfa utcai téglaburkolatos falat a másik szemben kialakított „homlokzati oldal” mai kompozíciójával, például a padlón a régi funkciót idéző öntött padlóburkolattal, a mennyezetnek pedig a mai kort reprezentáló könnyed transzparens –  tükröződő kialakításával.

  1. Földszinti étterem és az étteremhez kapcsolódó közlekedők, folyosók:

A földszinti étterem mai szemmel már kiábrándító megjelenése is mihamarabbi átalakítást kíván. Az étteremhez vezető szűk közlekedők és folyosók pedig szerintünk nem tudják a mai kor könnyedebb, oldottabb funkcionális, és hangulati igényeit kielégíteni.

Javaslataink:

-Az étterem teljes felújítását javasoljuk mai design kialakításával, nyitottá kellene tenni az étterem belső terét a Nagy Passzázs felé széthúzható üvegfalakkal azért, hogy a passzázson kialakított terasz egybenyíljon az étterem belső fogyasztó terével.

– Az étterembe vezető belső szűk folyosó rendszer szerintünk megszüntetendő, ebbe az irányba is ki kellene nyitni az éttermet, ide például lehetne egy belső kávézót rakni, ami a Henger utca felőli belső udvaron rendelkezne terasszal is. Így az új étterem építészeti és funkcionális étteremben is transzparenssé, nyitottá válna mind a Nagy Passzázs, mind a túloldalon található Henger utcára néző belső udvar felé.

Terrapark Irodaházak („A” és „B” épületek) recepciós terei és bejáratai:

 

Budapest legnagyobb és továbbra is legdinamikusabban fejlődő agglomerációs településén, Budaörsön találhatóak az ezredfordulón épült Terrapark irodaházak. Az „A” és „B” szárny kör és íves formájú épületei egyedi, exkluzív recepciós terek kialakítását tették volna lehetővé, mégis a helyszíni bejáráson azt tapasztaltuk, hogy nagyon kicsik és „egyszerűek” a recepciós terek. Találtunk olyan bejáratokat, ahol még recepciós pult sincsen, sőt előfordul több helyen, hogy csupasz falak köszöntik a belépő embereket.

Javaslataink:

– Az „A” épületben található, két nagy belmagasságú bejárati tér (A4 és A5 -ös jelű) egybenyílik a lépcsőházzal és a lifttel. Ezeknek az érdekes, egyedi tereknek nagyon jók az építészeti adottságai, szerintünk ezt ki kellene használni. Megvizsgálandó, hogy szükséges -e itt recepciós pult, ha nem, abban az esetben is behelyezthető a térbe információs pult, ill. kis várakozó – leülő mai design bútorokkal, kialakítással. Így egyszerű eszközökkel megteremthető egy trendi, figyelemfelkeltő bejárati tér, amely rugalmasan kielégítheti a felmerülő igényeket akár úgy is, hogy az információs pult ideiglenesen recepciós pultként is használható legyen. Ha mégis igény mutatkozik recepciós pult kiépítésére, javasoljuk a kis szűk hely adta lehetőség miatt egy egyszerű formájú de elegáns, „transzparens” recepciós pult kialakítását, amely megkapó, szembetűnő bájával ékköve lehetne az izgalmas, nagy belmagasságú bejárati tereknek. Továbbá a padló, falburkolatok és az álmennyezet avult építészeti kialakítását is mai esztétikai nívójúra kellene átalakítani.

– “A” épület harmadik bejárati közösségi tere (A6 -os jelű) nagyin kicsi, ráadásul a pici szélfogó is betüremkedik az előtérbe. Ide nem javasoljuk recepciós pult beépítését, viszont szép, mai időket idéző, kompakt információs asztal-pult és ülőbútorok kellenének a térbe, jelenleg üresen kong. A padló- falak- mennyezet átértelmezése is szükséges a szélfogó terével egyben kezelve.

–  „B” épületben található egy két kis recepciós pulttal rendelkező, L alakú kisméretű bejárati tér. Ezekbe a recepciós terekbe is elegánsabb recepciós pult kívánkozna, a használati igénynek megfelelően esetleg egyéb design tárgyakkal kiegészítve, ugyanúgy hozzáigazítva a padló-falak-mennyezeti kialakítást. A „B” épület másik két recepcióspult nélküli kis előtérében is szükséges építészeti – hangulati elemekkel kiegészíteni a jelenleg sivár, csupasz falakkal rendelkező zegzugos helyiségeket.

 

Természetesen az összes bejárati tér esetében az általunk elképzelt építészeti kompozíció Megbízóval közös egyetértésben kerülne megtervezésre, egységes design elemekkel, amelyek könnyen, praktikusan használhatók, egyszerű kialakításúak, talán a recepciós pultokat is beleértve mobilak. Az így kialakult új terek a mai kor ízlését méltán tükröző ékkövei lehetnének a Terrapark irodaházainak.

Linda Papp                Mihály Kolba

 

Margit Palace – the Building of Meetings

 

Everyone living in Budapest is familiar with the large office building in the centre of Buda; if nothing else, they surely know that there is a nice brick building at the foot of Margaret Bridge.

The interaction between the old industrial hall with brick architecture, the two long hall spaces of the defunct tram depot and the wings of the postmodern office building have become a high level meeting point of the values in the first years of the millennium that is visible to everyday people as well. We can find few similar examples in Budapest where an old building that is part of the tangible and intangible cultural heritage merges with the architecture of the first decade of the new millennium and where the different planes of space and time, as well as structures and spaces intersect.

Its special architectural features make Margaret Palace, which is easily accessible with excellent traffic and public transport facilities, a unique and valuable monument of Budapest and the Castle Hillside-Danube side, however, this unique building complex of ours has been unduly pushed out of the focus of attention by today.

During our visit, besides the plenty of valuable details, we also discovered a lot of unused potentials that could put the building complex into a new perspective by the use of fresh, up-to-date architectural and aesthetic devices. By the use of today’s up-to-date design elements and planes of space and time, Margaret Palace would be able to regain some of the glamour it had lost in the past years. The spaces with the architectural design we have proposed would provide the opportunity for different ages, values and people to Meet each other.

Architecturally, intersection is the key and thus the most fruitful and powerful event of the office building, that is, the meeting of the two buildings. The two building complexes are merged by those powers by which the new wings penetrate the old building showing proper respect and increasing the value of one another similarly to a living body in which, like a parasitic consequences thereof, the penetrating powers take up a solid form. The new interpretation of the arrival points and the public reception spaces was developed by these forces taking the form of a completely new design. It was part of our consistent process to use new and up-to-date architectural language by contrasting or encountering architectural styles from different historical periods in an ambitious, but also humble way.

In case of each reception, our interior design was basically created based on this intellectual concept, thus creating a unity between the three main arrival points of the building.

When you enter the reception areas of Margaret Palace, you can experience the same perception as by walking round and approaching the building: the different planes of space and time, as well as structures and spaces have impact on each other; the design elements that were conceived in different historical periods merge, while they also definitely separate from each other by showing proper respect and increasing the value of each other.

Although the joining of individual spaces can be clearly sensed at the moment of your entrance, the three spaces are optically and psychologically separated from each other.

The act of Encounter is reflected by our architectural language as well as by our use of materials.

Sheet metal: reference to the industrial past. High-gloss plexiglass: similar to the shiny glass surfaces that are characteristic of modern office buildings.

 

  1. Reception – Ribbon

Visitors entering the first reception are welcomed by an interior design element built on the pattern of a ‘ribbon’. The ribbon covering stretches along the space emphasizing the longitudinal position thereof, until it is transformed into a reception desk, then into a decoration element of the wall, later into a light fitting and finally into the entrance gate. Besides the central element, the main role of dynamism and movement is further strengthened by the use of various materials.

 

  1. Reception – Crossing

A solid form was created from the penetrating powers working between and reflecting the intersection of different spaces. The geometric planes protruding from the walls are spread on certain elements of the space, thus becoming shelves, seats or ceilings from wall decorations. The solid material becomes loose and perforated until it finally vanishes along with the power emanating thereof. We have planned a simple, floating, monolithic reception desk in front of this strong gesture, which is lit from inside, thus becoming the determining source of light in the space.

 

  1. Reception – Motion

The size of the third space was too limited to provide the representation function of the reception area so this space was extended by a new draught lobby and a canopy as an integral part of our entire planning concept. The border of interior and exterior spaces is gradually eliminated; the reception is wedged into the interior of the building like a kind of parasite, and then it leaves the space through the new intersection draught lobby thus creating a link between the interior and exterior spaces.

 

  1. Developing a really Great Passage instead of a Pedestrian Alley:

A unique and especially exciting situation has been created by the interior passage that was developed in the whole length of the entire building complex behind the industrial facade and the frontal plane of the old tram depot located directly along Tölgyfa Street. However, this space cannot be properly featured by the word ‘passage’; it could rather be called as an alley. Perhaps, originally not a really passage was intended to be built there either, the owners would have been ‘contented’ with placing a ‘crossing-pavement’ inside the building as the pavement on the side of Margaret Palace was sacrificed probably because of extending the road due to the heavy traffic thereon. At least, in our view, this is reflected by the present architectural development of it. In addition, most of the premises opening from the ‘covered pedestrian alley’ are permanently vacant similarly to the space of the ‘alley’ itself.

Our suggestions:

– Remedy should be provided for the present derogatory condition of the building complex from architectural and functional aspects as well.

– The alley would be developed into a space for a passage that would suit both the wonderful facade in Tölgyfa Street and the old building of the tram depot.

– The use of brick covering would be an obvious architectural element within the passage (it might be realized by revealing the existing, covered brick covering or based on historical researches, – which are probably available – the ‘walls with brick covering’ should be rebuilt). Brick covering as an architectural element would appear on the side of the building next to the street showing that this is the wall of an old tram depot whose original facade architecture has been kept in the direction of the street and inside as well.

– At the same time, the present design on the ‘facade’ of the interior alley, and on the entrance front of the shops, catering facilities and healthcare centre, which is disappointing with its bare, boring and commerce straight lines reflecting the design of the 1980s, would be relieved by the use of new materials and by creating smaller squares.

– Naturally, the walked-on finish – floor of the ceilings and the passage also needs to be completely changed; the brick covered wall in Tölgyfa Street would be joined to the up-to-date composition of the ‘front side’ developed opposite thereof, for example, to the cast floor covering representing its old function as well as to the light, transparent-reflecting development of the ceiling that represents our age.

  1. Restaurant and Related Circulation Areas and Corridors on the Ground Floor:

The restaurant on the ground floor, which appears disappointing to us nowadays, requires reconstruction as soon as possible. In our view, the narrow circulation areas and corridors that lead to the restaurant cannot solve the requirements of our age which demands lighter and more relaxed atmosphere for its functional demands.

 

Our suggestions:

– We propose the complete renovation of the restaurant with the use of up-to-date design. The interior space of the restaurant should be opened towards the Great Passage by folding glass walls to join the terrace, which will be developed on the passage, to the internal consumer spaces of the restaurant.

– In our opinion, the system of narrow corridors leading to the restaurant should be eliminated; the restaurant should be opened to this direction as well, for example, by an interior café with a terrace on the patio next to Henger Street. Thus, the restaurant would be architecturally and functionally transparent, open to the Passage as well as to the patio facing Henger Street on the opposite side of the building.

Reception Areas and Entrances of Terrapark Office Buildings (‘A’ and ‘B’ Buildings):

 

Terrapark Office Buildings are located in Budaörs, which is still the largest and most dynamically developing agglomeration settlement of Budapest. The buildings of the ‘A’ and ‘B’ wings with their circular and arched forms would have enabled us to develop unique, exclusive reception areas, however, during our on-site visit we experienced that the reception areas were too small and ‘simple’. We have even found entrances without reception desks and there were such spaces where the people who enter are welcomed by bare walls.

Our suggestions:

– In the ‘A’ Building, the two entrance spaces with high ceilings (signed A4 and A5) are connected to the staircase and the lift. Our opinion is that these interesting and unique spaces have plenty of architectural assets, which should be exploited. It is to be further examined whether it is necessary to use reception desks in such spaces. Even if it is not, an information desk and/or waiting-seating island can be placed there with modern, up-to-date furniture and design.  Thus, with simple devices, we can create a trendy and attractive entrance space, which can meet the future demands of our clients in a flexible way, for example, by making the information desk usable as a reception desk on temporary basis.  In case the installation of reception desks is required, due to the limited opportunities because of the small size of the space, we propose to install elegant and ‘transparent’ reception desks with simple forms, which could function as the jewels of these exciting entrance spaces with high ceilings. In addition, the out-of-date architectural design of the floors, wall coverings and suspended ceilings should also be raised to the aesthetic standards of our age.

– the third public entrance space of the ‘A’ Building (signed A6) is very small with a tiny draught lobby also protruding into the hall. We do not recommend to install a reception desk here, however, the still vacant space, which sounds hollow, would require a nice, up-to-date and compact information table or desk and a seating set. The floors, walls and ceilings should also be reinterpreted together with the draught lobby.

–  a small, L-shaped entrance space with two small reception desks can be found in the ‘B’ Building. These reception areas would also require more elegant reception desks that could be complemented by other design objects to meet the requirements of their prospective users, with the adjustment of the design of the floors, walls and ceilings to these. It would also be necessary to add such elements to the small hall of the ‘B’ Building with no reception desk at all, which would improve the architecture and the ambience of its presently barren rooms with bare walls.

 

Naturally, in case of each entrance space, the planning of the architectural composition would be implemented by mutual agreement between us and our client with such homogeneous design elements, which can be easily used with simple installation processes and which are – perhaps with the exception of the reception desks – mobile.  The new spaces developed by us in this manner, which would properly reflect the taste of people in our age,

would be the jewels of the Office Buildings of Terrapark.

 

Linda Papp                Mihály Kolba

 

Category

Belsőépítészet

Date

április 1, 2017

Client

Share this Project

Budaörs Terrapark Irodaházak

previous project in: Irodaház
completed: 21 April 2016

Read More

Ó utca 41. projekt

next project in: Vendéglátás
completed: 01 April 2017

Read More