loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Hungária körúti szálloda

Budapest., XIV. ker. Erzsébet királyné útja 1/c. (Hungária körút 178-186.)

 • tervezés éve: 2007 – 2008
 • építés éve: –
 • nettó épített összterület kb. 10.000 m2
 • beruházás költsége: kb. 3000 mill. HUF

„A” épület átalakításával, bővítésével egy 3 csillagos szálloda kialakítása – Campanile szállodalánc (5 db szálloda tervezését kezdtük el)
Megbízó: Louvre-Warimpex Kft.
Nettó épített összterület kb. 10.000 mgenerál tervezés – építészet és belsőépítészet + szakágakkal

Tervezők:

 • vezető tervező: Kolba Mihály
 • építész munkatársak: Veréb Csaba, Serényi István, Jámbor Tamás, Balogh Eszter
 • eredeti épület tervezője: Lehoczky Pál
 • statikus tervező: Péter Ferenc
 • gépész tervező: Szigyártó Gábor
 • elektromos tervező: Rajkai Ferenc
 • környezet tervező: Neumann Zsuzsa

 

Az „A” épület az 1960-as években épült, az akkori építészeti irányzatnak megfelelően modern stílusban, és a kor kivitelezési, ill. technológiai lehetőségeit is híven tükrözi a ház. Egyszerű téglatest formájú középmagas épület. A ház hosszú tömbje szokatlan látványt nyújt. Az „A” épületszárny Hungária körúti és az M3-as csomóponthoz közeli elhelyezkedése kedvező egy közepes kategóriájú szálloda kialakításához. A 6. emelet feletti új beépített szinten konferencia termeknek adunk helyet, mely kapcsolódik a Campanile szállodalánc profiljához. A meglevő lépcsőházak elbontásra kerülnek, helyükön szintenként monolit vasbeton lemez készül.

A belső liftfalakat elbontjuk, helyettük a liftmagon belül két új liftfal, ill. liftakna készül helyszíni monolit vb. szerkezetből. A gépészeti aknák miatt a födémeken új áttörések készülnek. A belső homlokzat közepén egy új lépcsőház készül monolit vasbeton szerkezetből. Az acélkeretes rendszerű részleges ráépítés miatt a felső szinten egyes pillérek megerősítése szükséges. A meglevő zárófödém teherbírása nem elégséges az acélszerkezet keretlábak terheinek viselésére. A jelenlegi zárófödém felett alulbordás monolit vasbeton födémet építünk. A tervezett acélszerkezet a hossztengelyére merőleges keretekből áll, a meglévő raszternek megfelelő kiosztással.

A merevséget részben a keretek, részben szélrácsok biztosítják. Az épület meglévő dilatációs kialakítását az új szintnél is figyelembe vettük tervünkben. A Hungária krt.-i homlokzaton az ablakok alatti tégla parapetfal elbontásra kerül, az újrafalazás Ytong fallal készül, az Ytong falazat a födémek közötti teljes homlokzati felületen kialakításra kerül, a Hungária körútra néző szoba ablakok a megfelelő áthidaló szerkezettel lesznek beépítve az új falba. Az Ytong fal külső felére a megfelelő hőszigetelő réteg felrakása után a tervezett ablakok közé fa erezetet imitáló Cetris vagy porcelán kerámia (Porcelanosa) burkolati elem kerül (a Campanile szálloda lánc arculati jellegéhez hozzátartozik a homlokzaton a fa szerkezet megjelenése, de a Hungária körútra való tekintettel a valódi fa anyagú burkoló elemek használatától eltekintettünk, a Trespa pedig tűzvédelmi szempontból nem felel meg).

A Hungária körút felőli főhomlokzaton és a két oldalhomlokzaton megőrizzük a kőburkolatot úgy, hogy természetesen leszedve a régi jelenleg látható köveket, hőszigeteléssel látjuk el a falakat, arra rakva az új mészkő kőburkolatot. A két oldalhomlokzaton a szálloda funkció miatt tervezett acél szerkezetű szabadon futó lépcső szerkezetre a lépcsőház két oldala felől üvegfalat helyezünk el. A középső lépcsőház kőburkolatot kap, a meglévővel megegyezően „jelölnénk a hátsó homlokzaton a belső szerkezeti rasztert” vagy a falra felrakott kősávokkal, vagy a kőfelületet imitáló porcelán kerámia szerkezettel. A hátsó homlokzaton alkalmazkodunk a meglévő ablakos architektúrához, hangsúlyos elem tervünkben a középen kialakított új lépcsőház. Figyelembe vettük azt, hogy a hátsó homlokzatnak is igényes homlokzatnak kell lennie, a házunk belső szerkezeti raszter hálóját kivetítettük a külső homlokzatra (mint ahogy a jelenlegi állapotában is látható) a fal felületre ráhelyezett kő sávokkal. A meglévő épület tetejére tervezett konferencia termek szintjének tömege egyszerűbb, mint a terv zsűrin bemutatott buborékforma.

 

Category

Szálloda/ vendéglátás

Date

január 16, 2016

Client

Louvre-Warimpex Kft.

Share this Project
Vezető tervező:
Kolba Mihály

Paulay Ede utcai szálloda

previous project in: Szálloda/ vendéglátás
completed: 16 January 2016

Read More