loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Groupama székház – A épület belső

1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 1/c. (Hungária körút 186.)

 • generál tervezés, belsőép. tervezés: 2010-2014
 • kivitelezés: 2014-2015
 • nettó épített összterület: 10 ezer m2
 • teljes beruházás nettó költsége: kb. 2000 millió HUF

Erzsébet Irodaház (Erzsébet királyné útja 1/c.), Hungária körút és Erzsébet királyné útja kereszteződésénél található iroda ingatlanon 1960-as évek elején épült két épületéből az alacsonyabb „A” épület teljes átalakításának belsőépítész tervezése

Tervezők:

 • generál tervező: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.
 • vezető építész tervező: Kolba Mihály
 • tervezők – bérbe adott rész: LAB5, Erdélyi Linda, Gáspár Virág Anna
 • belsőépítész tervezők – recepció tere: Batimage, Veréb Csaba
 • statikus tervező: Péter Ferenc
 • gépész tervező: Bokor András
 • elektromos tervező: Rajkai Ferenc, Komlósi Tibor
 • műszaki ellenőr: Kisari János
 • kivitelező: KÉSZ Zrt., Sármay Balázs, Erdélyi Lajos,
 • fotók: Zsitva Tibor, Vass Zoltán
 • építtető, megbízó, fejlesztő: ELSBET Kft. (a bécsi székhelyű Warimpex Finanz- und Beteiligungs AG. 100%-os leányvállalata), Georg Folian, Nagy Attila
 • bérlő konzulensei: GROUPAMA BIZTOSÍTÓ Zrt., Bácsfalvi Mihály, Liziczai Zsolt, Andriasik Zsolt, Macharovszky Ildikó

Mindkét „A” és „B” iroda épületbe – „GROUPAMA Székházakba” – GROUPAMA
költözött be.


 

Az irodaház bejárati területének arculata meghatározó jelentőséggel bír az épületbe látogatók szempontjából. A cél, hogy a látogatók első benyomása egy elegáns, egyszerű és átlátható tér legyen.

Az irodaházba két oldalról lehet bemenni. Az egyik bejárat a Hungária körút felől nyílik, mely a fő bejáratnak tekinthető. A másik bejárat az épület „ellenőrzött zónájába” vezet, így a beléptetést az ajtókban kell megoldani (kártyás rendszer).

Az ellenőrzött tér két nagy lépcsősor között van, középen van a liftmag. A két területet korlát, beléptető kapu választja el, középen pedig a „fő” bejárattal szemben egy padlótól plafonig érő üvegfal van, melyen igényes dekorfólia kép van (akár műalkotás, akár a bérlő céget reprezentáló kép), vagy textil-üvegfal technikával művész által készített alkotás lehetne a tér legkiemeltebb falfelülete. Minden esetben az üvegfal fényáteresztő és részben átlátható kell legyen.

A recepciós pult mindkét területbe benyúlik, így teremtve fizikai és vizuális kapcsolatot a két területtel. A bejárati tér alacsonyabb mint általában a hasonló reprezentatív terek. Ezt világos felületek alkalmazásával lehet kompenzálni.

A vizuális koncepció a következő: világos, fehéres beige nagy méretű padlólapok vannak (60 x 60 cm és 60 x 120 cm) pontosan kiosztott, de véletlenszerűnek kinéző kiosztásban. A nagy lapok tágítják a teret és viszonylag kevés fuga van, ami mindenképpen előny. A teret három tömeg határolja le (recepció, bár, liftmag), ezeket falburkolattal is kiemeltem, egyrészt, hogy mint funkcionális téri tájékoztatási pontok karakteresen jelenjenek meg, másrészt kontrasztot képezzenek a többnyire fehér környezetükkel.

A liftmag burkolata a padlólapok „folytatása”, azaz a padlólapok a falra vannak ragasztva. A kiosztásuk a padló kiosztásnak a folytatása. A liftajtók és tokborításuk anyaga rozsdamentes acél.

A két technikai helyiség ajtaja viszont tapétaajtó, azaz úgy kell őket kivitelezni, hogy nincs falsíkból kiálló tok, sem tokborítás, az ajtólapok burkolt síkja a falsíkkal egyezik meg, és a fali burkolólapok az ajtóra is fel vannak ragasztva, mégpedig a fali burkolatkiosztás folytatásaként. Kilincs és zár egymással nem egybefogott, anyaga rozsdamentes acél.

A bár és recepció kialakítása hasonló, az anyagok és részletmegoldások azonosak. A hátfalak burkolata 35 cm vastag vízszintesen tagolt burkolati elemekből áll. Ezek magas minőségű erőteljes tölgy erezetű félmatt dekoritlap felületű MDF ’blokkok’, melyek a falsíkkal és egymással is szöget zárva futnak, így bizonyos részeik az alattuk és felettük levő elemekhez képest kiugranak, más részeik mélyebben vannak. A dekoritlapok illesztése a pozitív sarkokban történik akár gérbe vágott elemekkel, vagy utólag a felületre ragasztott dekoritokkal (ez az egyszerűbb megoldás) annak érdekében, hogy a burkolat tömbszerű hatást keltsen. A pultok tömege és burkolata a falburkolatokkal azonos, tulajdonképpen azokból „nőnek ki”. A pultok belső szerkezete hagyományos korpuszos bútorzat. Minden látszó rész a külső burkolattal azonos dekoritlapot kap.

A pult munkafelülete hosszú (430 cm), ezt két munkaállásra kell kialakítani. A pultban erősáramú és gyengeáramú kiállások vannak kívülről nem látható helyen, valamint ehhez tartozó kábelcsatorna. A munkafelület világítását rejtett sávvilágítás adja (fénycső). A munkalap alatt helyi fűtéskiállás van.

A büfépult szintén korpuszos, melyben a konyhatechnológia által meghatározott tárolók, hűtők, vitrinek, gépek, italadagolók vannak kialakítva, a hátfali pultelemben mosogató, kézmosó, kávéfőző gép és egyéb berendezések vannak. Minden gép és berendezés a burkolatba van integrálva, a vitrines elemeknek is csak az üvegezett bemutató felülete látszik. A hátfalban a burkolatból konzolosan kiálló (nem látható rögzítés) üvegpolcok vannak (3 db).

A hátfal egy része felnyitható annak érdekében, hogy az ott elhelyezett elektromos szerelvények hozzáférhetőek legyenek.

Mind a recepció, mind a bárpult hátfala a szomszédos beforduló falfelületre is átfordulnak, illetve a felfelé induló első lépcsőkar mentén a pihenőig futnak.
A térben levő többi fal és pillér háromszori fehér, törtfehér vagy beige színű mosható festést kap. A falakat a festés előtt gondosan javítani és glettelni kell, csak a súrlófényben is teljesen síma hatású felület fogadható el. A pozitív faléleket a falsíkba simuló, azzal egybeglettelt élvédő fémpálcával kell ellátni a festés előtt.

A térbe nyíló technikai helyiségek ajtaja szintén tapétaajtó, látható tok nélküli kialakítással, falsíkban tartott ajtólapokkal, fallal megegyező felületkezeléssel, festéssel. Kilincs és zár egymással nem egybefogott, anyaga rozsdamentes acél. Minden fal és pillér 5 cm padlóburkolattal megegyező lábazatot kap.

Az álmennyezet monolit gipszkarton, alapvetően két magasságban kiépítve. A nem ellenőrzött bejárati zónában magasabb (+2,85 m), míg az ellenőrzött terület fölött valamivel alacsonyabb (+2,50 m). A két magasság közti függőleges sávban van a légtechnikai beszívás, ezeknek vízszintes lamellái lakkozott tölgy pálcákból van egyedileg kiépítve. A magasabb álmennyezeti sávban van egy 3 m átmérőjű, 15 cm-t még följebb ugró kör alakú terület, mely fehér Barrisol fóliával van burkolva, fölötte pedig a födémre fénycső világítás van egyenletes elosztásban rögzítve. A fényhatásnak a fólián keresztül homogén szórt fénynek kell lennie. A liftmag körül két sávban az álmennyezet 5 cm-t felugrik, a felugró rész matt fekete festést kap. A gépészeti kiállások és részben a lámpák ebben a sávban vannak elrendezve, színük szintén fekete.

A bejárati térben levő mobiliák részben a várakozást, kisebb megbeszélést szolgálják, ezek kényelmes Zanotta Bohemien típusú műbőr kanapéból, fotelből és puff-ból, és Zanotta Oliver típusú alacsony finom vonalvezetésű asztalból állnak. A többi bútorzat a büfé fogyasztó terében vannak, ezek könnyed színes székek, bárszékek (Soca Magic Window) illetve kerek és lekerekített sarkú négyszögletű asztalok ás magas asztalok középső krómozott oszloplábakkal és tárcsa talppal.

Category

Belsőépítészet

Date

január 23, 2016

Client

Projekt

Projekt:

Groupama székház - A épület belső

Share this Project

Lakónegyed Sopronban

previous project in: Lakóház
completed: 23 January 2016

Read More

Tanposta belső átalakítása

next project in: Belsőépítészet
completed: 24 January 2016

Read More

vezető tervező:
Kolba Mihály