loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Belgrád rakpart 10. homlokzati felújítás

Budapest V. kerület, Belgrád rkp. 10. alatti épület homlokzat felújításának engedélyezési és kiviteli tervezése

  • tervezés éve: 2001
  • építés éve: 2002

Tervezők: Kolba Mihály, Serényi István


 

Az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti múlt század forduló környékén kialakult eklektikus Duna parti látványban egyike volt a ház azon épületeknek, amelyek a XIX. Század közepén keletkezett klasszicista és historizáló neoreneszánsz beépítést jelenítették meg.

Sajnos a régi homlokzat szinte teljesen elpusztult, ráadásul a múlt század 60-es éveiben két szinttel bővítették az épületet. Az új, kisebb belmagasságú IV. és V. emelet ablakainak aránya, formája jelentősen eltér a régi, lecsupaszított homlokzat ablakainak a klasszikus arányaitól. Az épület műemléki védettség alatt nem áll, viszont a 78141/1989. számú rendelet értelmében védettséget kapott a Fővárosi Műemlék Felügyelőség ill. az Országos Műemléki Felügyelőségnél az „UNESCO Világörökség” budapesti területén a pesti Duna parti házsor védett térfala részeként.

A jelenlegi „földszinti portál”, ami az alagsor ablakai és a lejárat ill. a ház bejárati kapuja között falra felerősített nyolcszög formájú vitrinekből áll, tovább rontja a ház jelenlegi, a világörökség területéhez nem méltó, tulajdonképpen tarthatatlan látványát.

A homlokzat felújítás tervezésének megkezdése előtt elkészíttettük Bor Ferenc munkacsoportjával az épület „Tudományos Dokumentációját”. A történeti kutatás eredményeképpen sikerült megtalálni nem csak az eredeti ház engedélyezési terveinek eredeti dokumentumait, hanem olyan fotókat is, amelyek az épület homlokzatának lecsupaszítása előtti eredeti, 130 évvel ezelőtt megépült képét mutatják.

Az 1960 –as években épült felső szintek alatti eredeti épületrész homlokzatát az elkészült „Tudományos Dokumentáció” –ban bemutatott fotók alapján az eredeti homlokzat visszaállításával építették újjá. A fenti két szintbővítmény homlokzatának építészeti kialakítása illeszkedik az alatta húzódó eredeti ház visszaépített homlokzatához. Az eredetileg koronázó párkányként szerepelő homlokzati díszítő elem visszakerült az eredeti helyére, ezzel elválasztva a régi homlokzat részt a fenti 60 –as években épült új szintektől. A felújított csupasz homlokzatra visszakerülő díszítő elemek megépítése úgy történt, hogy kialakításuk nem érintette a falszerkezetet, vagyis a meglévő homlokzat külső fal síkjára, tehát a falon kívülre kerültek fel.

A földszinti üzlet portál kialakításánál a tervünkben tulajdonképpen ötvöztük a régi kőkeretes nyíláslejáratot a jelenlegi falsíkból kényszerű okokból előre kiálló portál kialakítással. Így olyan portál épült a tervünk szerint, amelynek kialakítása nem érinti a ház falának és az alagsori boltívíveknek a szerkezeti részeit, le lehet menni egy használható lépcsőn az üzletbe, egységes fegyelmezett kiképzésű, követi a felette visszaállított régi architektúra ritmusát, vertikális és horizontális monoton sodrását.

 

 

Category

Történeti épületek átalakítása

Date

január 25, 2016

Client

Share this Project