loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Üllői út 97-99., 1091 Budapest

1091 Budapest, Üllői út 97-99.

Generál tervezés: 2016-2017

Kivitelezés: 2017-2018

Nettó épített összterület: 17 ezer m2

Beruházás nettó költsége: kb. 4 milliárd HUF

Szálloda és lakóház kialakítása generál tervezése (engedélyezési és kiviteli terv)

 

Generál tervező: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.

Vezető építész tervező: Kolba Mihály

Építész társtervezők: Kern Anita, Jobbágy Ágnes, Gyulai Levente

Építésztervező munkatársak: Szókán Richard, Virágh Zoltán, Belányi Zsolt, Hajdú Csongor, Brém Orsolya, Simon Balázs

Látványtervek: Gyulai Levente

Statikus tervező: Markovits Péter, Balázs Gábor

Gépész tervező: Szigyártó Gábor, Pitkó Attila

Elektromos tervező: Rajkai Ferenc

Környezet tervező: Neumann Zsuzsa

Közlekedés Tervező: Balogh Balázs, Rhorer Ádam

Konyhatechnológia terv.: Kaszab Piroska

Mélyépítés tervező: Scheuring Ferenc

Talajmechanika, hidrogeológia: Petik Csaba    

Műszaki ellenőr: Pavlokin Attila (AddVal Kft.)

 

Építtető, Megbízó, Fejlesztő: WARIMPEX csoport


Részletek az engedélyezési terv műleírásából:

Tervezett szálloda és lakóház Budapest egyik jelentős főútvonala mentén helyezkedik el.

Budapest a világ legnagyobb eklektikus városa, a 100-140 évvel ezelőtt emelt gyönyörű eklektikus stílusban épült rengeteg épület homlokzatának mintázata, homlokzati kiképzése lenyűgöző az Üllői út ezen részén is, ahol a tervezett épületünk lesz.

A szabályozási terv szerint kiszélesített Lenhossék utca bejáratánál városképi szempontból ráadásul egy nagyon fontos saroképület jöhet létre, amely jelentős látványeleme lehet az Üllői út hosszú homlokzati falának.

A következő szópárokkal érzékeltethetjük gondolatainkat – koncepciónkat a tervezett épületünkről:

Zártsorú – Statikus

Eklektika – Mintázat

Természet – Mozgás

Üllői út – Dinamizmus

 

Zártsorú – Statikus:  

Épületünk az egyik budapesti jelentős sugárút –Üllői út határozott eklektikus homlokzati Térfalába illeszkedik. Zártsorú beépítésű, mégis a szabályozási terv szerint kialakításra kerülő szélesebb Lenhossék utcai szabályozás miatt ebben a statikus pozícióban nagyon fontos látványeleme lesz az Üllői útnak. A Térfallal szemben található a napjainkban megszülető Magyar Közszolgálati Egyetem új tömbje és a Magyar Természettudományi Múzeum épülete, az Egyetem új oktatási épülete és kollégiuma, ill. az előttük húzódó hatalmas impozáns közpark.

Eklektika – Mintázat: 

Az eklektikus épületek homlokzatán az ablakok ritmikus-szabályos „lyukarchitektúrája” körül tobzódnak a különböző történeti korok mintázatai. A mintázatok fény-árnyék hatása és az ablakok szabályos kiosztása teszi teljessé az eklektikus homlokzatok plasztikus kiképzését. Tervezett szálloda épületünk homlokzatán is a szálloda ablakainak ritmikus-rendezett együttese kiegészül egy XXI. századi parametrikus tervezéssel létrehozott mintázattal, amely méltó folytatása lehet az eklektikus hagyományoknak. Napjaink „eklektikája” tovább színesítheti az Üllői út gyönyörű „homlokzat testének” látványát.

Természet – Mozgás: 

A tervezett Szálloda Üllői úti homlokzata ránéz a Magyar Közszolgálati Egyetem és a Magyar Természettudományi Múzeum előtt húzódó gyönyörű parkra. A park fái, a burjánzó természet formavilágának végtelen változatossága, színessége a fraktálok mintázatának a lenyűgöző „ismétlődéséből rakódik össze”, a tervezett homlokzatunk is egyszerű geometrikus elemek mintázatának ismétlődéséből keletkezik, mozgalmassága-lendülete a park fái formavilágának, fraktál – mintázatának építészeti leképezése.

Üllői út – Dinamizmus: 

A tervezett Szálloda Budapest egyik legfontosabb és legforgalmasabb sugárútján helyezkedik el. Az óriási gépjármű forgalom dinamikus áradata méltán jelképezi korunk elképesztően felgyorsult világát, dinamizmusát. Ezt a mai lenyűgöző dinamizmust is megjelenítettük a tervezett szállodánk homlokzatán.

Az utcai homlokzatok perforált alumínium lemezburkolatot kapnak, az utcai homlokzatok kiszellőztetettek, ami nagyon kedvezően befolyásolja az épület energetikai tulajdonságait. Az Üllői úti szomszéd régi épülethez csatlakozóan IVANKA BETON „lábazat” tervezett, ami perforált, ill. dombornyomott mintázatú. Az IVANKA BETON perforált részén bejut majd a fény a belső helyiségekbe (étterem, konyha). A lakóház vakolt homlokzatú, erkélylemezek korlátai reagálnak a szálloda homlokzati architektúrájára, ugyanolyan perforált alumínium lemezből készülnek, ill. matt fehér üvegből váltakozva terveink szerint. A szálloda utcai személygépkocsi kapubejáró kapu szerkezete ugyanazzal a perforált alumínium lemezburkolattal borított mint a homlokzat, a lakóház garázslejáró kapuja fém szerkezetű szekcionált kapu. A belső homlokzatok vakoltak a terveink szerint, a homlokzat egyes részein vízszintes felületi mintázattal. Az erkélykorlátok itt is az utcai homlokzatképzést követik. A szálloda teteje ugyanazzal az alumínium perforált lemezzel fedett mint a homlokzat, ahol a fitnesz helyiségek lesznek, ott jelenik meg az alumínium lemezen a perforált felület, a perforált lemez alatt ferde függönyfal szerkezet tervezett. A lakóház teteje REINZINK lemezfedést kapott.

 

Kern Anita                 Kolba Mihály

 

Category

Lakóház és szálloda

Date

június 4, 2017

Client

Share this Project