loading

Kolba és Társai Építészstúdió

1091 Budapest, Üllői út 27., Szálloda

Generál tervezés: 2019

Beruházás nettó költsége: kb. 7 milliárd HUF

Szálloda kialakítása generál tervezése (tanulmányterv – vázlatterv készítése)


 

Generál tervező: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.

Vezető építész tervező: Kolba Mihály

Építész munkatársak: Pyxis Nautica Kft., Tótszabó Tamás, Monori László, Tóth Dávid, Valastyán Igor, Kis Ferenc

Tűzvédelem: Szabó és Társa Bt.,  Szabó Norbert

Konyhatech. terv.: Kaszab Piroska 

Építtető, Megrendelő:  CEDCO Hungary Ingatlanfejlesztő Kft. 

Részletek a műleírásából:

„A Hely szelleme”:

Idézet Hamvas Bélától: „A helyet nem szabad összetéveszteni a térrel. A tér és a hely között az a különbség, hogy a térnek száma, a helynek arca van. A tér, ha csak nem kivételes, minden esetben pontos vonalakkal határolható, területe négyzetmilliméterre kiszámolható és alakja körzővel és vonalzóval megrajzolható. A tér mindig geometriai ábra. A hely mindig festmény és rajz, és nincs belőle több, mint ez az egy. A térnek képlete, a helynek géniusza van.. „

Vázlattervünkben igyekeztünk megkeresni és tervezett épületünkkel megtalálni a Hely Géniuszát:

  • Lélegzetelállító színes kupola és tetők lenyűgöző látványa:

Közelben magasodó Iparművészeti Múzeum 1893 és 1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint. A magyar szecessziós építészet világhíres, remekművének a tetejét a pécsi Zsolnay gyár által készített magyaros ornamentikával díszített kerámia burkolat borítja. Az „U” alakú beépítésünk feltárulkozik, magáévá teszi ezt a világon egyedülálló látványcsodát. A szállodánk belső udvarából a második-harmadik emelettől felfele az ablakokból láthatóvá válik a kupola, majd az egyre magasabb szintek teraszairól és szoba ablakokból kibontakozik a teljes szecessziós tetőcsoda. Végül a legfelső szint Wellness, Fitnesz, Skybár tereiből, kilátóteraszokról feltárulkozik az egész budapesti eklektikus belvárosból magasan kiemelkedő, a Gellérthegy és a Budai hegyek látványával fűszerezett csillogó kerámia burkolatú pazar felejthetetlen Lechner tető architektúrája. Az Üllői út 29. (az engedélyezett egy szint ráépítés után) ill., az Üllői út 31. nem bővíthetők, így ezek a jóval alacsonyabb épületek nem fogják a belátható jövőben zavarni a rálátást az Iparművészeti Múzeumra.

  • Végtelenbe vesző nyílegyenes „hasíték a város épülettömegében”:

Budapest egyik leghosszabb és legnagyobb sugárútja szegélyezi telkünket, amelynek a városból kivezető belvárosi léptékben végtelenbe vesző egyenes „hasítéka” jól belátható a tervezési „helyünkről”. Feljebb emelkedve, a tervezett épületünk magasabban elhelyezkedő ablakaiból teraszairól egyre lenyűgözőbb az Üllői út Nagykörúttól induló egyenes szakaszának, vagyis a házrengeteg masszív tömegébe belehasító megdöbbentő „hasítéknak” a látványa.

  • Időbeliség – rendezetlenség, súlyponti elem leképeződése:

Kálvin tér és Nagykörút között az Üllői út két oldalán a más korok lenyomatát meghagyó történeti épületek párkánymagassága változó, kaotikus. Ennek az izgalmas dinamikus mozgású sziluettnek a súlyponti eleme az Iparművészeti Múzeum hangsúlyos kupolája. Tervezett épületünk Üllői útra néző lépcsőzetes tömegével – homlokzatával illeszkedünk ehhez a változatos sziluettjátékhoz, ugyanakkor mai építészeti eszközökkel leképezzük a Múzeum kupoláját a szállodánk sarokpontjában kimagasodó toronnyal. Tervezett épületünk lépcsős kiképzésű lapostetős, ami az eklektikus épületek élettel teli kaotikusan ugráló magas tetői között jobban kihangsúlyozza szállodánk mai XXI. századi hangulatát.

  • Három arcú Ház:

Tervezett épületünk homlokzatai minőségében három különböző térszövetre („sugárút” – „kisvárosias utca” – „park”) néznek. Ezt a háromfajta términőséget tükrözi a három tervezett homlokzatunk architektúrája:

  • „Sugárút homlokzat”: Üllői út főbb épületei nagyvárosias, impozáns, dinamikus, eklektikus-ritmikus lyukarchitektúrával rendelkeznek, ráadásul szemben a Semmelweis Egyetem rendezett, szoborszerű, ünnepélyes, hangsúlyos plasztikussága jelenik meg.
  • „Kisvárosias utca homlokzat”: Köztelek utca még tágas, széles kisvárosias, hétköznapibb hangulatú, emiatt használunk egyszerűbb, nyugodt, ritmikus a park felöli részen kissé fellazuló homlokzati kiképzést. A különleges csobogó vízarchitektúra megjelenése arra ösztönzött minket, hogy unikális ferde ablaküvegsíkokkal ékesítsük a homlokzatunk formai világát. A bár és étterem terasz további élettel tölti meg ezt a részt.
  • „Park homlokzat”: A játékos, laza, színes lamellákkal és erkélyekkel ellátott homlokzat feloldódik a Markusovszky tér parkjában. Az étterem és konferencia terem parkra néző terasza mintha nem is a belváros forgalmas, zajos részében lenne, elvegyül a park fái, növényei között.

A három „Homlokzati Arc” egy átforduló összefüggő homlokzati frontot képez a sarkokon finom formai áttűnésekkel, átmenetekkel.

Budapest, 2019. szeptember hó

 

Kolba Mihály építész

Category

Szálloda/ vendéglátás

Date

szeptember 8, 2020

Client

Share this Project