loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Petneházy – Röppentyű utca sarok

Meghívásos tervpályázat, Angyalföldi Lakásépítő Rt. a Bp. XIII. ker. Petneházy u. és Röppentyű u. által határolt ingatlanra, lakóházak tervezése (300 lakás); megvétel

  • tervezés éve: 2003
  • nettó épített összterület kb. 24.000 m2 (300 lakás)
  • beruházás költsége: kb. 2,5 milliárd

Tervezők:

  • Kolba és Társai Építészstúdió Kft.: Kolba Mihály, Hetessy Miklós
  • munkatársak: Urbán Attila, Flaisz Tamás, Kaboldy Attila, Serényi István

 

A tervünk szerinti két ütemben felépíthető lakóház együttes teremgarázsát összenyitottuk, ezzel lehetővé vált a teremgarázsok megközelítésének biztosítása mind a Petneházy u., mind a Röppentyű u. felől. A garázsok alaprajzi kialakításánál a maximális hatékonyságú helykihasználásra törekedtünk. Figyelembe vettük azt, hogy a beruházás költségét túlságosan megnövelné többszintes mélyparkoló kialakítása, ezért terveztünk kétszintes állványrendszerrel felszerelhető teremgarázsokat. A lakóház tömbök között zöldterületet szükséges létesíteni, ezért olyan mélyre vittük le a teremgarázst, hogy a tetején megfelelő vastagságú humuszréteggel ellátott kert kialakítható legyen.

Zártsorú beépítést terveztünk a területünkre, amelyet rugalmasan alakítható de szigorú raszter renddel láttunk el, így célozva meg az ökonomikus lakásegységekre bontott területgazdálkodást, ill. a teremgarázs szint maximális kihasználhatóságát. A tervezett lakások megfelelő benapozottságának, és a belső szárnyak közötti megfelelő tűztávolság biztosítása, ill. a nagyobb, tágasabb belső zöld „udvarok” kialakíthatósága miatt döntöttünk a tervünkben a magasabb és több szintszámú, de keskenyebb egy traktusos kialakítású belső épületszárnyak mellett a tervezési területünk szomszéd területekhez közelebbi részein.

A Röppentyű utca nagy forgalma miatt a Röppentyű utca és a Petneházy utca sarokhoz tervezett közelebbi zártsorúan elhelyezett épületszárny összes lakása a csendes, zöldterülettel ellátott tömbbelsőre néz a tervünkben, a forgalmas, zajos Röppentyű utca felé a lakások bejáratát összekötő, a forgalmas út felőli zaj és szennyezést kiszűrő üvegfallal ellátott oldalfolyosókat helyeztük el. A fenti útkereszteződés Röppentyű utca felőli távolabbi tervezett épületszárnyát beljebb húztuk, a földszint felett tervezett zöld tetővel ill. két szint magasságában végigfuttatott „zöld függönnyel” (hálószerkezetre felfuttatott futónövények telepítésével) csökkentettük a zavaró hatásokat. A Petneházy utca előirányzott és tervezett zártsorú beépítését a jelenlegi telekosztásnak megfelelő kb. két telek szélességű homlokzati- tömeg kompozíciókból raktuk össze a tervünkben. Ez a homlokzati ritmus, és a spalettával ellátott teraszok lakók használatától függő állandó változatossága biztosíthatja a Petneházy utcára néző homlokzat egyediségét és a hosszabb, magas zártsorú beépítés ellenére is létrejövő humanitását.

A Röppentyű utca és a Petneházy utca sarkán tervezett diszkréten visszaugratott, a két utcából érkező homlokzati kompozíciókat fogadó sarok kompozíció enyhén szoborszerű kiképzése oldja a zártsorú beépítésből ill. a lakóházakra jellemző szigorúbb homlokzati kialakításból adódó utcafrontok hangulatát.

A lakások többségéhez az egyik oldalon lakás szélességben és 1,5 m mélységben spalettával ellátott teraszokat terveztünk. A tervezett, a lakás teljes traktus szélességével kibővített, terasz felértékelheti a tervezett lakásokat, mert azok akár a lakószobákkal összevont helyiségként is használhatóak a homlokzat üvegezésének megnyitásától függően. Spaletták (tolózsaluk) hőtechnikai előnye, hogy mind a nyári túlmelegedést, mind a téli hő veszteséget csökkenteni lehet használatukkal, a tervezett lakóház ill. az egyes lakások energetikai mérlegét kedvezően befolyásolják.

„Zöldfüggöny”: A Röppentyű utca felőli garzonlakások utcai teraszait 4,5 m távolságban a homlokzat előtt elhelyezett, két emeletmagasságig felfuttatott és szabályozott „bioarchitekturával” (megfelelő futónövények) láttuk el tervünkben. Ezzel lehetővé válik a Röppentyű u. felőli zaj és por szennyezés fokozott csökkentése.

 

Category

Lakóház

Date

január 19, 2016

Client

Share this Project
Tervezők: Kolba Mihály, Hetessy Miklós

Röppentyű utcai lakóház

previous project in: Lakóház
completed: 19 January 2016

Read More

Petneházy u. bérház

next project in: Lakóház
completed: 23 January 2016

Read More