loading

Kolba és Társai Építészstúdió

Idősek otthona, Bátor

Bátor község (Eger mellett), Idősek Otthona kialakítása, engedélyezési, kiviteli tervezése, generáltervezés

  • tervezés éve: 2004 – 2005
  • építés éve: 2006 –
  • nettó épített összterület kb. 6000 m2
  • beruházás költsége: kb. 1 milliárd HUF

Tervezők:

  • Kolba és Társai Építészstúdió Kft.: Kolba Mihály, Hetessy Miklós, Serényi István, Urbán Attila, Koffler Vanda, Belányi Zsolt


A tervünk szerinti idősek otthona földszintes, az idősek által önállóan, könnyen bejárható majdnem teljes egészében egyszintes lakó- és ellátási épületegyüttes.

A kialakított épület kelet-nyugati belső közlekedő tengelyétől északra helyezkednek el a kelet ill. nyugati tájolású lakó egységek. A lakó szárnyak tengelyében található közlekedő terek többször kiszélesednek, helyet adva a lakó egységek bejáratainál is belső kerteknek, fáknak. A lakószobák szélesebb kertsávokra néznek. Az idősek elhelyezését szolgáló helyiségek körül a lehető legintenzívebb zöldterületet próbáltuk kialakítani, minden lakó egység rendelkezik saját terasszal és kert kapcsolattal, a közlekedő-bejárati terei is döntően zöldterületre néznek.

A Kelet-Nyugati irányú fő közlekedési tengelytől délre sorakoznak a kiszolgáló egységek „pavilonjai”. Az épületlánc főtengelyére szervezett 3 kiszolgáló „pavilon” az egész épületegyüttest kiszolgáló, ellátó rendeltetési egységeket foglalja magában. Zárt folyosós összeköttetésben kapcsolódnak egymáshoz:

  • „B” bejárati fejépület (főbejárat, főzőkonyha-étterem, klubhelyiség, fodrászat, büfé, shop, adminisztráció, stb.)
  • „C” könyvtár, rekreáció (könyvtár, tornaterem, szauna, stb.)
  • „D” orvosi szárny és üzemi szárny belső udvarral elválasztva (orvosi rendelő, elkülönítő, egészségügyi dolgozók öltözői és teakonyhája, központi szerviz-üzemi helyiségek az öltözőkkel és központi raktárak stb.)

A közlekedési tengelyhez közelebb raktuk a kétszemélyes lakó egységeket, az egyszemélyesek a szárnyak végeiben találhatóak. A lakó helyiségek légkondicionálásának lehetőségét megadjuk úgy, hogy mindegyik apartman egység terasz felőli oldalán biztosítjuk egy klíma kültéri elemnek az elhelyezhetőségét. Ha a jövendőbeli lakó nem kér klímát, akkor is az apartmanok felett tervezett nagy üres padlástér, tető kinyúlás, napvédő szerkezetek, az intenzív zöldterület enyhíti a nyári esetlegesen előforduló hőséget. A lakóegységek teraszai tervünk szerint gyékényfonattal vannak vizuálisan elválasztva egymástól.

Az állandó, sok esetben hosszú ideig tartó bentlakást szolgáló intézménynek biztosítani kell az időskorú, gondozásra, felügyeletre szoruló emberek teljes életvitelét (éjszakai és nappali tartózkodását, pihenését, étkezését, közösségi együttlétét, kis- és nagycsoportos foglalkoztatását, személyi tisztálkodását, stb.), ugyanakkor a megfelelő egészségügyi
gondozásukat, és rehabilitációjukat is az állandó ápoló – gondozó személyzet és orvosi felügyelet megteremtésével.

A bentlakók elhelyezése, ápolása-gondozása önálló (legfeljebb 50 fős) gondozási egységben történhet, ezért is választottuk szét a lakóegységeket több különálló épületszárnyra. Egy-egy gondozási egységbe a gondozottak lakó egységei és a gondozási/kiszolgáló helyiségcsoportok tartoznak.

A gondozási egységben a szűkebb körű közösségi együttlétre alkalmas „kisközösségi” helyiségek mellett a gondozottak egyéni életvitele szempontjából igen fontos elvonulási lehetőséget (pl. folyosói „zugok”) is megteremtettük a tervünkben.

 

Category

Lakóház

Date

január 23, 2016

Client

Share this Project
Tervezők:
Kolba Mihály, Hetessy Miklós, Serényi István, Urbán Attila, Koffler Vanda, Belányi Zsolt

Petneházy u. bérház

previous project in: Lakóház
completed: 23 January 2016

Read More

Lakónegyed Sopronban

next project in: Lakóház
completed: 23 January 2016

Read More